توصیههای بهداشتی برای مقابله با تنش گرمایی در مرغداری
عوارض ناشی از تنش گرمایی در پرندگان:
دمای عمق بدن پرندگان ۴۰.۵ درجه است و چنانچه این دما به ۳۰ درجه برسد تنش گرمایی شروع میشود. دلیل تنش گرمایی افزایش دما و عدم تعادل بین دفع حرارت بدن پرنده در برابر گرمای محیط است. تنش گرمایی باعث له له زدن میشود. بافت مغز و کبد اولین بافتهایی هستند که در اثر این تنش آسیب میبینند. در تنش گرمایی مصرف آب ۸ برابر دان میشود؛ در حالی که در زمان طبیعی ۲ برابر است؛ بنابراین بستر بیشتر خیس میشود و خطر کوکسیدیوز افزایش مییابد و پرنده وزن نمیگیرد. بهدلیل گرما جریان خون به سطح بدن میآید و رودهها کم خون میشوند؛ پس اشتها کاهش مییابد.
توصیههای بهداشتی برای مقابله با تنش گرمایی در مرغداری:
- استفاده از جوش شیرین در آب برای مبارزه با تنش گرمایی مناسب است.
- در حالت تنش گرمایی باید در جیره طیور از اسید امینههایی که پیشساز ندارند- مانند لیزین- به صورت جداگانه بیشتر استفاده شود تا نیاز پرندگان تأمین شود.
- مصرف تریپتوفان در جیره باعث کاهش اثرات تنش گرمایی میشود.
- در اوج گرما لازم است فعالیت و رفت آمد در گله کاهش پیدا کند.
- ضروری است با استفاده از یخ، آب مصرفی طیور ۷ تا ۱۲ درجه خنک شود.
- از ویتامین c و روی به نسبت مجاز استفاده شود.
- آبپاشی کف سالن و سقف صورت گیرد.
- در اطراف سالنها پوشش گیاهی مناسب برای کاهش تابش آفتاب به سالن موجود باشد.
- از رنگ تیره برای سقف و پنجره ها استفاده شود
- تراکم در جوجه ریزی کاهش یابد بهطوری که فقط ۸۰ درصد ظرفیت، جوجه ریزی شود.
- با توجه به این که دان پلت شده دمای متابولیکی کمتری تولید میکند از دان پلت استفاده شود.
- در جیره از پروبیوتیک که هم محرک غذا خوردن است و هم به کارکرد بهتر رودهها کمک میکند استفاده شود
* این تغییرات جیره باید با مشورت متخصص تغذیه و بر اساس علم کافی در جیره نویسی صورت گیرد.
منبع: پرتال اداره کل دامپزشکی استان همدان
Leave a Comments